Шымкент қаласында білім беру саласында биыл маңызды жаңалықтар енгізілмек. Көптеген ата-аналар мен оқушылар мектеп асханасындағы тамақ мәзіріне қатысты кейде көңіл толмастықтарын білдіріп келді. Осыған байланысты жаңа оқу жылынан бастап мектеп асханасының тамақ мәзірін әзірлеу қызметі Шымкент қалалық денсаулық сақтау басқармасына тапсырылатын болады.
Енді балаларға қандай тағам пайдалы, оның мөлшері қандай болу керектігін диетолог мамандар өз әріптестерімен бірлесіп анықтайды. Бұл шара мектеп асханасында дайындалатын тағам сапасын арттыруға, оқушылардың денсаулығын сақтау мен дұрыс тамақтану дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Мектеп асханасының аспаздары диетологтар бекіткен ас мәзірі бойынша тағам әзірлейді, ал тағам өнімдерінің сапасы мен мөлшері қатаң бақылауда болады.
Білім басқармасы асхананы жүргізетін кәсіпкерлерге тамақ әзірлеу процесін бақылауға арналған камераларды орнатуды міндеттейді. Бұл бірінші кезекте санитарлық тазалықты сақтау үшін қажет. Екіншіден, асхана қызметкерлерінің тағамды бекітілген норма мен ережелерге сәйкес әзірлеуін қадағалау үшін арналған. Камералар қызметкерлердің жұмыс сапасын бақылауға мүмкіндік беріп қана қоймай, балаларға жеткізілетін тағамның сапасы мен мөлшерін нақты қадағалауға да жағдай жасайды.
Сонымен қатар, камералар арқылы алынған деректер мектеп әкімшілігіне, білім басқармасына және тиісті санитарлық-эпидемиологиялық қызметке жіберіледі. Бұл бақылау жүйесі тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етуге, балалардың денсаулығына тікелей ықпал етеді және асхананы жүргізетін кәсіпкерлердің жауапкершілігін арттырады. Осы шараның нәтижесінде оқушыларға әрдайым сапалы, пайдалы, әрі қауіпсіз тағам ұсынылады, ал ата-аналардың сенімі артады.
Шымкенттің білім саласы жаңа жүйелер енгізу арқылы оқушылардың дұрыс тамақтануын қамтамасыз етуге және олардың денсаулығын нығайтуға бағытталған кешенді шараларды жүзеге асыруда. Бұл шаралар мектеп асханаларында санитарлық талаптардың сақталуын қадағалау, тамақ мәзірін кәсіби мамандар бекіту, аспаздардың жұмыс сапасын бақылау сияқты маңызды аспектілерді қамтиды. Сонымен қатар, тамақ өнімдерін сақтау, сақтау шарттарына сай жеткізу, ингредиенттердің сапасы мен қаптамасының қауіпсіздігі де жүйелі түрде тексеріледі.
Білім беру мекемелерінде жаңа жүйелердің енгізілуі мектеп асханаларының қызметін толық цифрландыруға, тамақ дайындау процесін автоматтандыруға мүмкіндік береді. Бұл тәсіл арқылы мектептер тек балалардың денсаулығын қорғаумен шектелмей, тағам дайындау шығындарын тиімді басқаруға да қол жеткізеді. Мысалы, жаңа жүйе бойынша асхана тек тамақ ішкен оқушылар үшін ғана өнім сатып алады, бұл артық шығындарды азайтып, бюджетті үнемдеуге септігін тигізеді.
Осы жаңа жүйелердің енгізілуі арқылы оқушылардың тамақтануының сапасы тұрақты түрде сақталады, мектеп асханаларында санитарлық талаптар қатаң орындалады және педагогикалық қызметтің сапасы артады. Бұл шаралар қала мектептерінде білім беру мен денсаулықты қорғауды үйлестіретін кешенді әдіс ретінде бағаланады. Нәтижесінде Шымкенттің мектептері оқушыларға қолайлы, қауіпсіз және сапалы оқу ортасын қамтамасыз етеді, ата-аналардың сенімін арттырады және қаладағы білім беру сапасын жаңа деңгейге көтереді.